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IN THE MATTER OF AN ARBITRATION

BETWEEN:

NORTHERN ALBERTA RAILWAYS
(the “Company”)

AND

BROTHERHOOD OF RAILWAY AND AIRLINE CLERKS
SYSTEM BOARD NO. 15
(the “Union”)

RE CLAIM BY CERTAIN EMPLOYEES FOR RELOCATION EXPENSES
SOLE ARBITRATOR:

J.F.W. Weatherill

There appeared on behalf of the Company:

M. M. Yorston
And on behalf of the Union:

D. Durquette
– 

A hearing in this matter was held at Montreal on December 15, 1977.

AWARD

The Joint Statement of Issue agreed to by the parties in this matter is as follows:

JOINT STATEMENT OF ISSUE:

1.
On or about February 19, 1973, an office of the Northern Alberta Railways was relocated from 10012 Jasper Avenue, Edmonton, Alberta to 13025 St. Albert Trail, Edmonton, Alberta

2.
As a result of the aforesaid office relocation, the place of employment of Messrs. MacNaughton, Swanson, Gibson, Hanasyk, McNalley and Ellstock changed from 10012 Jasper Avenue, Edmonton, Alberta to 13024 St. Albert Trail, Edmonton, Alberta.

3.
On March 12, 1973, the Union claimed, on behalf of Messrs. MacNaughton, Swanson, Gibson, Hanasyk, McNalley and Ellstock, twenty-five dollars ($25.00) per month each for a period of twelve months following the aforesaid office relocation.

4.
The Company denied the claim.

5.
The Union alleges that the Company, in declining the claim, has violated the provisions of Article VII, Clause 7 of the Supplemental Agreement on Job Security – Technological, Operational and Organizational Changes executed May 20, 1971.

6.
The Company denies the Union’s allegations.

Article VII of the Job Security Agreement of May 20, 1971 deals with the matter of relocation expenses. Clause 7 of that article is as follows:

7)
If an employee, who is eligible for moving expenses, does not which to move his household to his new location, he may opt for a monthly allowance of $25.00, which will be payable so long as he remains at his new location for a maximum of 12 months from date of transfer to his new location. An employee claiming under this clause may elect within such 12 month period to move his household effects, in which case the amount paid out under this clause shall be deducted from the relocation expenses allowable.

In the instant case, the employees for whom this claim is brought did not wish to move their households, following the relocation of their offices, described in the joint statement. They claim the right to elect and to receive the optional payment referred to in clause 7. The issue is whether they are “eligible for moving expenses” within the meaning of Article VII.

The matter of eligibility for relocation expenses (i.e., eligibility for “moving expenses” as referred to in clause 7) is dealt with in clause (a) of article VII. Clause (a) is as follows:

1) i)
must have been laid off or displaced, under conditions where such lay-off or displacement is likely to be of a permanent nature, with the result that no work is available at his home location and, in order to hold other work on the railway, such employee is required to relocate; OR

ii)
must be engaged in work, which has been transferred to a new location and the employee moves at the instance of the company; OR

iii)
must be affected by a notice which has been issued under Article VIII of this Agreement and he chooses to relocate as a result of receiving an appointment on a bulletined permanent vacancy which at the time is not subject to notice of abolishment under Article VIII of this Agreement and such relocation takes place in advance of the date of the change, provided this will not result in additional moves being made;

2)
In addition to fulfilling at least one of the conditions set forth above theemployee:

i)
must have three years’ cumulative compensated service as defined in clause 7 of Appendix “C”; AND

ii)
must be a householder, i.e., one who owns or occupies unfurnished living accommodation. This requirement does not apply to paragraphs (3), (4), (5) and (6) of Clause (b) of this Article. AND

iii)
must establish that it is impractical for him to commute daily to the new location by means other than privately owned automobile.

Clause (a)(1) sets out three requirements, at least one of which must be met by an employee claiming to be eligible for relocation benefits. In the instant case, it is clear that sub-clause (i) cannot be relied on by the employees, since they were not laid off or displaced, but simply moved from one work location to another. Further, sub-clause (iii) cannot be relied on, since this was not a case in which a notice under article VIII of the Job Security Agreement was issued.
The question whether or not sub-clause (ii) may be relied on is more difficult. There was, as is clear from the joint statement, a relocation of the office in which the grievor worked. After the relocation, the employees reported to the new office, rather than the old. Whether the new office was in a “new location” within the meaning of the Job Security Agreement, and whether the employees “moved” at the instance of the company are matters which are not so clear. If by “location” reference is made to a particular point within a municipality, then of course a new location was involved in this case. If, on the other hand, “location” refers to a municipality or a reasonably broad geographical area, then there was no new location involved, the office being within the boundaries of Edmonton in this case. Further the employees did not “move” in the sense of moving their households or residences, although they did move their work locations within the municipality.

When sub-clause (ii) is read in the context in which it appears, and in relation to the other sub-clauses in question, it seems clear to me that the terms “new location” and “moves” must be read having in mind the sort of benefits which the article provides, which reveal the purpose for which those terms are used. Such “relocation benefits” are described in clause (b) of article VII and involve, quite clearly, reimbursement in respect of expenses incurred in moving a household from one community to another. The same conclusion clearly appears from a consideration of clause (a)(1)(i), set out above, where reference is made to an employee’s “home location”, and clause (b)(6)(c)(i) where reference is made to the sale of homes “in the municipality”, being clearly a reference to the municipality from which employees have been “relocated.”

Accordingly, it is my view that on a proper reading of the agreement, the condition set out in sub-clause (a)(1)(ii) of article VII has not been met in this case, and the employees concerned are not eligible for relocation benefits. The relocation of the company’s office within the boundaries of Edmonton did not involve the sort of relocation of employees for which benefits are provided under article VII.

Even if it had been shown that the employees concerned met at least one of the conditions set out in sub-clause (a)(1) of article VII, it would still have to be shown that they met all three of the conditions set out in sub-clause (b)(2). It is acknowledged that conditions (i) and (ii) therein were met. It has been shown, however, that the new office location is served by public transport, on two lines. One of these, the municipal line, takes passengers to a point adjacent to the company’s yard and about 8/10 of a mile by private road from the office, or about 4/10 of a mile by a direct route across yard trackage. At least in inclement weather, it is my view such access cannot really be described as “practical”. The other line, however, an inter-city line, stops in front of the new office location, and while this may require employees to cross a busy thoroughfare, and while it may also involve transfers from other lines and perhaps higher fares, it is not, I think, “impractical” within the meaning of sub-clause (a)(2)(iii) of article 7.

In any event, as has been indicated above, I do not consider that the relocation of the office in question was one which led to the employees becoming eligible for relocation expenses under the Job Security agreement.

Accordingly, the grievance must be dismissed.
DATED AT TORONTO, this 16th day of January 1978.

(signed) J. F. W. WEATHERILL

ARBITRATOR
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