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IN THE MATTER OF AN ARBITRATION

BETWEEN: 

Canadian National Railway Company

(the 
“
Company
”
)

AND

CANADIAN COUNCIL OF RAILWAY SHOPCRAFT EMPLOYEES AND ALLIED WORKERS

(the 
“
Union
”
)



IN THE MATTER OF THE GRIEVANCE OF P. CAMPBELL, E. ROY AND C. UNDERWOOD RELATING TO HOLIDAY PAY



SOLE ARBITRATOR:	J. F. W. Weatherill






There appeared on behalf of the Company:


	W. A. McLeish






And on behalf of the Union:


	J. W. Asprey

	L. Biniaris





A hearing in this matter was held at Ottawa on November 4, 1981.



�AWARD

The Dispute and Joint Statement of Issue in this matter are as follows:


DISPUTE
:



Claim for payment of wages for Christmas Day and New
 
Year
’
s Day Holidays 1980�81, Machinist P. Campbell and
 
Apprentices E. Roy and C. Underwood.



JOINT STATEMENT OF ISSUE
:



Under the provisions of Rule 46.4(b), Wage Agreement No.
 
16, Management denied Machinist P. Campbell and
 
Apprentice E. Roy holiday pay for Christmas Day 1980 and
 
New Year
’
s Day 1981. Apprentice Underwood was denied
 
holiday pay for January 2, 1981.



The Union protested the non�payment and claimed the
 
Company had violated Rules 46.2(1), 46.4 and 46.10.


The Company denied the claim.



Grievors Campbell and Roy had rest days Thursday and Friday.
 
Christmas Day, 1980, and New Year
’
s Day 1981, fell on a Thursday.
 
As a result, for those employees, the holidays were moved to the
 
normal working days immediately following the employees
’
 rest days,
 
that is December 27, 1980, and January 3, 1981.



Grievor Underwood had Friday and Saturday rest days.
 
He
 
worked on January 1, and since January 2 was a rest day, his
 
holiday was moved to January 4.
 
These changes were all pursuant to
 
Rule 46.2(i) of the collective agreement.



The grievors were, in general, qualified for and entitled to
 
holiday pay in respect of these 
“
compensating days off
”
.
 
They
 
were, however, notified by the company that they were required to
 
work on those days.
 
They did not report for work.
 
The company
 
therefore did not pay them holiday pay.
 
The issue is whether or
 
not this was proper, under the collective agreement.



Rule 46.4 of the collective agreement is as follows:


46.4
	
In order to qualify for pay for any one of the
 
holidays specified in Rule 46.2 an employee:



(a)
	
must
 
have, been in the service of the Company and available
 
for duty for at least 30 calendar days. This Rule 46.4
 
(a) does not apply to an employee who is required to work
 
on the holiday;


(b)
	
must be available for duty on such holiday, if it
 
occurs on one of his work days, excluding vacation days.
 
except that this does not apply in respect of an employee
 
who is laid off or suffering from a bona fide injury, or
 
who is hospitalized on the holiday, or who is in receipt
 
of or who subsequently qualified for weekly sickness
 
benefits because of illness on such holiday; when an
 
employee is required to work on such general holiday he
 
shall be given an advance notice of four calendar days,
 
except for unforeseen exigencies of the service, in which
 
case he will be notified not later than prior to the
 
completion of his shift or tour of duty immediately
 
preceding such holiday that his services will be
 
required; and 



(c)
	
must have rendered compensated service on at least 12
 
of the 30 calendar days immediately preceding the general
 
holiday. This Rule 46.4 (c) does not apply to an employee
 
who is required to work on the holiday.


While the grievors met the requirements of clauses (a) and (c)
 
of this article, it would appear that they were not 
“
available for
 
duty
”
 on the holiday.
 
Although notified that they were required to
 
work, they did not report.
 
The case does not come within any of
 
the exceptions set out in clause (b).



From this, it would appear that the grievors did not meet all
 
of the qualifications for holiday pay.
 
The union relies, however,
 
on Rule 46.10 of the collective agreement, which is as follows:


46.10
	
Holiday work shall only be required when absolutely
 
essential to the continuous operation of the Railways.



It is argued that the requirement that the grievors work on
 
the days in question was improper, in that it was not 
“
absolutely
 
essential to the continuous operation of the Railways
”
.
 
From the
 
material before me, it is my conclusion that that is correct.
 
While it is certainly a managerial responsibility to determine what
 
work is to be done, and to schedule work, the collective agreement
 
places certain limitations on the exercise of these
 
responsibilities. The scheduling of work, and certainly its
 
assignment to particular individuals, is limited by seniority
 
provisions, for example.
 
Rule 46.10 is a somewhat unusual, and a
 
quite strongly worded restriction on the right to schedule work in
 
certain cases, namely on holidays.
 
The obvious purpose of the
 
provision is to ensure, so far as is possible, that employees be
 
able to enjoy the holidays provided for under the collective
 
agreement.
 
In this connection, it is to be noted that the
 
grievors, pursuant to their schedules, did work on the actual
 
holidays themselves.
 
For the grievors , their holidays had been
 
replaced by 
“
compensating days off
”
 (which were equally 
“
holidays
”
 
for the purposes of Rule 46.10).



While the company did indeed have good reason to schedule work
 
on the days in question 
–
 and for those for whom they were not
 
holidays no objection could be taken to that
 
–
 the material before
 
me does not establish that the grievors
’
 work was 
“
absolutely
 
essential to the continuous operation of the Railways
”
.
 
That
 
language is clear, and it is far�reaching.
 
A part or a function
 
is, in general, 
“
essential
”
 to an undertaking, like fuel to an
 
engine, where it will not operate without it.
 
Something is
 
“
absolutely essential
”
 where its importance is such that its
 
absence causes a break�down of the operation.
 
Here, the
 
“
operation
”
 is 
“
the continuous operation of the Railways
”
 (rather
 
a large undertaking), and the effect of Rule 46.10 in the instant
 
case was to protect the grievors
’
 holidays unless it could be shown
 
that their work was absolutely essential to the continuous
 
operation of the Railway.
 
Their work, it appears, was in the shop
 
on what the union describes as 
“
dead work
”
, that is, work other
 
than on locomotives immediately scheduled to leave.
 
Of course,
 
work such as the grievors
’
 is of importance, and indeed 
“
essential
”
 
to efficient operation in the long term.
 
But I think it cannot
 
properly be said that the grievors
’
 presence and work on the days
 
in question was absolutely essential to the continuous operation of
 
the Railways.



It is my conclusion that the requirement of working on the
 
days in question was not a proper one, and that the company may not
 
properly raise it in order to deny to the grievors the holidays
 
with pay to which they are otherwise entitled.
 
It may be noted,
 
however, that even where an instruction may appear to be contrary
 
to the collective agreement, it is an employee
’
s duty to obey it,
 
unless it is unsafe or illegal.
 
In the instant case the grievors
 
ought to have performed required work and ought to have sought
 
redress for the loss of their holiday through the grievance
 
procedure.
 
It may be that they were subject to discipline in the
 
circumstances of this case.
 
That is, however, a separate matter.
 
The issue before me is simply that of entitlement to holiday pay,
 
and for the reasons I have given, their claims in that respect must
 
succeed.



For the foregoing reasons, the grievances are allowed.


DATED AT TORONTO, this 24th day of 
November
, 1981.


(signed) J. F. W. Weatherill

Arbitrator
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