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IN THE MATTER OF AN ARBITRATION

BETWEEN:

CANADIAN PACIFIC RAILWAY COMPANY

(the “Company”)

AND

NATIONAL AUTOMOBILE, AEROSPACE, TRANSPORTATION AND GENERAL WORKERS UNION OF CANADA (CAW-CANADA)
LOCAL 101

(the “Union”)

GRIEVANCE RE S. SEIDA / DISPUTE 98ARB/44

SOLE ARBITRATOR:

P. S. Teskey

There appeared on behalf of the Company:

J. Bate, Counsel for the Company

G. Pepin, Counsel for the Company

And on behalf of the Union:

B. McDonagh, Counsel for the Union

S. Seida, Grievor

A hearing in this matter was held at Winnipeg, on March 9, 2000.

AWARD

At the commencement of the hearing, the parties agreed that I was properly appointed and had jurisdiction to hear and determine this matter which essentially involves contract interpretation

The Joint Statement of Fact and Issue was tendered and reads as follows:

STATEMENT OF FACT:

On June 2, 1998 at 04:00 hours, Mr. Seida was called to supplementary service to work at a derailment at Pontiex and was returned to his home terminal at 16:00 hours June 3, 1998.  Mr. Seida's regular shift at that time was from 15:00 hours to 23:00 hours.  He was cut of pay between the hours of 20:00 hours and 23:00 hours on June 2, 1998 while at the wreck site and during the first 24 hours of Supplementary Service.

STATEMENT OF ISSUE:

It is the position of the Union that:

–
the Company violated Rule 2.2 and Rule 6.7 when, during the first 24 hours of Supplementary Service, it refused to pay Mr. Seida for 3 hours between the hours of 20:00-23:00 hours, of what would have been his regular Shift at his home base;

Therefore, Mr. Seida should be compensated fully for the 3 hours in question and we ask the Arbitrator to so award.

The Company denies the Union's contention and claims.

The grievance itself was also provided and was filed on July 9, 1998 which, as indicated above, alleges improper payment (actually no payment) for three hours on June 2, 1998.  There was no issue that the appropriate steps of the grievance procedure were not followed.

It is perhaps worth reproducing the letter from the Vice-President of the Prairie Region of CAW, such letter being dated July 9, 1998, which was also tendered:

Please, consider this as a grievance on behalf of Carman S. R. Seida alleging violation of Rule 2 and Rule 6 of the Collective Agreement 101.

On June 2, 1998 at 04:00 hours, Mr. Seida was called to supplementary service to work at a derailment at Pontiex and was returned to his home terminal at 16:00 hours June 3, 1998.  The payment for time between the hours of 20:00 – 23:00 is being questioned by Mr. Seida.

He claimed that in the past the same situations occurred and the Company fully compensated the employee(s).  At this instance the Company reversed their position and refused to honor what was the practice in this terminal for number of years.  The employee(s) now in Moose Jaw were told if you do not like it, then grieve it!

As our Local Grievance Chairperson reported that there were no directive from Management to all employees of the supplementary service concerning the changes.  A discussion should have taken place between the Management and the Employees to explore such changes and a resolve if any could have been reached.  It is also noted that the Company is making up rules as they go along will not be taken lightly be either this Office or our Local Representative in Moose Jaw.

It is the Union's position that the Company violated rules mentioned above and the Union request full compensation for Mr. Seida.

As is the usual procedure, both parties provided detailed written arguments and submissions which were augmented by further verbal submissions.  I do not intend to reproduce all of the written submissions or the documentation of the various provisions of the Collective Agreement and Rules or the other documentation that was provided to me (although all of same have been considered) as the parties are well aware of them.

This matters concerns what the appropriate payment is pursuant to Rule 6 while the grievor was assigned to Supplementary Service.  Mr. Seida was regularly assigned duties at his home location in Moose Jaw but also holds a position in Supplementary Service by right of seniority.  Such additional work is assigned pursuant to Rule 6.9. His regular hours, when not engaged in Supplementary Service, are from 3:00 p.m. to 11:00 p.m. but on June 2nd, a call commenced for him to assist in Supplementary Service at a derailment site at Pontiex, Saskatchewan.  Pontiex is approximately six hours away from Moose Jaw.

He attended to the service required, clearing up the derailment site, until 8:00 p.m. on June 2nd, at which time he, along with the rest of the crew, was  assigned rest, and relieved from duty until 7:00 a.m. on June 3rd when he again performed Supplementary Services until 4:00 p.m. Upon that day when he returned to his home location and continued his work in Moose Jaw until 10:00 p.m. The Company took the position that Rule 6.9 applied and accordingly paid him at time and a half on June 2nd from 4:00 a.m. to 3:00 p.m. as well as at straight time rates from 3:00 p.m. to 8:00 p.m. on that day but declined to pay the three hours between 8:00 p.m. and 11:00 p.m. which is the area of dispute.

It is necessary to reproduce the material elements of Rule 6 which are as follows:

SUPPLEMENTARY  SERVICE

Supplementary Service, Emergency Calls and Wrecking Service shall continue to be handle by the employee classifications presently performing this work.

6.1
At locations where employees are required to protect supplementary service such as Conventional Auxiliaries, Road Repair Vehicles, Hi-Rail Cranes and other equipment assigned to such service, there shall be a regular list and a spare list for each service.  Where practicable, employees will be permitted to hold a position in only one such service at any one time.

Employees assigned  to supplementary service shall be paid in accordance with Rule 6.

6.2
All time working, waiting and travelling shall be paid for at straight time rates for straight time hours and time and one half for the first eight hours of overtime.  Actual hours worked in excess of sixteen hours in any twenty-four hour period shall be paid at double time rates.  Double time rates shall not apply to employees on conventional auxiliaries while waiting or travelling, however travel time on Road Repair Vehicles and Hi-Rail Cranes shall be at the appropriate rate of pay as though working.  In no case shall employees be paid for a total of less than 8 hours in each 24 hour period (exclusive of Rules 6.  And 6.6) when such irregular service prevents the employees from making their regular daily hours at home station.

65.
If held away from home terminal over night, employees will be called one hour prior to commencing duty.  Payment shall be at time and one-half of the basic rate.

6.6
When employees ,aged in supplementary service are held away from home terminal over night, they will be allowed one hour at time and one-half of the basic rate after arrival at the designated lodging facility/boarding car to secure a highway vehicle (where applicable), clean up and eat.

6.7
After  the first 24 hour period in supplementary service all employees so assigned shall be considered to have been assigned hours of 0800 to 1600 hours.

6.9
Employees engaged in supplementary service shall be entitled to 5 hours undisturbed rest following the completion of their first 24 hour duty on the wreck site and in addition such employees shall be entitled to 5 hours undisturbed rest during each 24 hour period thereafter.

If  during the time the employees engaged in supplementary service are relieved from duty and permitted to go to bed for 5 hours or more, such relief time will not be paid for provided suitable sleeping accommodation is available.

For purposes of this Rule 6.  9 only, undisturbed rest shall be defined as rest which has not been interrupted by switching or by being awakened by an officer of the Company.

It should also be noted that during the 1995/1996 collective bargaining, the wording to Rule 6 was significantly altered in terms of referring to Supplementary Service as well as other alterations. It was acknowledged by the Union that employees engaged in Supplementary Service who were relieved from duty and permitted to go to bed for five hours or more would not be paid for such relief time.

Obviously, the parties contemplated the necessity of some rest for employees engaged in such services covered under Rule 6.9. The Rule is also specific that relief time for five hours or more shall not be paid providing that suitable sleeping accommodation is available.  It would appear that Mr. Seida was provided the five hours or more and that the other conditions were met.

It does not appear to me that what has been agreed to between the parties contemplates the payment for the three hours on June 2nd although it would certainly be open to them to clarify the intent with respect to payment for the normal shift through discussion and further negotiation.  Presently, the only restriction on payment that is specified is the five hour limit and the grievor was granted that.

Having read the decisions of arbitrators Picher and Weatherill (and I do not disagree with the conclusions that were reached in those instances) I further agree that Rule 6 has to be considered as more specific in terms of Supplementary Service than Rule 2.2. To arrive at a different conclusion or interpretation would involve a pyramiding of benefits which is not clearly delineated.

As I have already said, it would be possible and likely helpful for the parties to deal with this issue and clarify it with more clear language in subsequent negotiations but the preponderance of authority at the present time, and the wording of the rules themselves, lead me to the conclusion that there is not entitlement presently in the circumstances before me.

I also do not accept the Union's submission as to Rule 6.7 when considered within the context of the entire provisions of the Rule. Neither do I accept that a past practice has been clearly enough defined to create an estoppel.  Mr. Seida was compensated twice before but the Company claims this was an error albeit it might have been useful and helpful for such "error” to have been discussed with the Union.  However, I do not think that there is sufficient evidence to support the proposition that the Company knowingly agreed to the interpretation and application urged upon me by the Union.  There is not a sufficient basis upon which to find estoppel, waive, or acquiescence upon the facts before me.

As indicated above, the previous decisions between the parties support the position of the Company in this instance and neither does it appear to me that this is a situation where the grievor has been so unfairly treated that arbitral intervention is required upon some inchoate notion or basis of fairness.

Accordingly the grievance is denied.

I wish to thank all counsel for their able presentations.  The parties shall share equally in the expense of the arbitrator.

DATED this 10th day of April, 2000.

(signed) PAUL S. TESKEY

ARBITRATOR
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